El cicle “Conferències Robèrt Lafont” i una exposició itinerant són dues de les iniciatives principals que la Direcció General de Política Lingüística portarà a terme al llarg de 2019 per commemorar els 10 anys de la mort de l’insigne lingüista occità. Les ha donat a conèixer la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa, en la primera reunió amb les principals institucions i entitats relacionades amb l’occità.

L’exposició, de caràcter itinerant i didàctic, permetrà conèixer millor l’aranès, el conjunt de l’occità i el perfil biogràfic i intel·lectual de Lafont. A més de la mostra i el cicle de conferències, es preveuen altres activitats culturals i acadèmiques com la presentació del primer còmic de Tintín en aranès, sessions acadèmiques a les universitats d’estiu de Nimes i Prada, taules rodones i projeccions de documentals, l’elaboració de materials didàctics, la Dictada Robèrt Lafont i l’edició d’una obra de lectura fàcil en aranès. Les conferències, que tindran lloc arreu de Catalunya, seran impartides, entre altres, pels professors universitaris Aitor Carrera, Jaume Figueres, Xavier Gutiérrez, Antoni Rossell, Isabel Grifoll, Francesc-Xavier Vila i Àngels Massip.

A banda de les activitats centrades en Lafont, enguany també s’homenatja en el centenari de la seva mort Mossèn Jusèp Condò i Sambeat, principal figura de les lletres araneses.

Aquestes activitats, la bibliografia i altres recursos es podran consultar en el web que Política Lingüística prepara per dedicar a la commemoració, que oferirà també informació sobre Lafont en totes les seves dimensions: com a lingüista, sociolingüista, historiador de la literatura occitana, autor literari en poesia, teatre i novel·la, assagista i home d’acció intel·lectual i política, de marcat caràcter occitanista i europeista.

A la reunió inicial de la commemoració, hi han assistit el president de l’Institut d’Estudis Aranesi-Acadèmia aranesa dera lengua occitana, Jusèp Loís Sans, representants de la Fundacion Musèu Etnologic dera Val d’Aran, la Fundació Occitano Catalana, l’Arxiu Occità de la Universitat Autònoma de Barcelona, el Cercle d’Agermanament Catalano Occità, el diari digital Jornalet, el programa Infòc de Bétévé, l’editorial Pagès Editors i la Universitat de Barcelona.

Altres organismes convidats a participar en aquesta commemoració són, entre altres, el Conselh Generau d’Aran, l’Ajuntament de Vielha, la Universitat de Lleida, l’Associacion Internacionala d’Estudis Occitans i la Universitat Occitana d’Estiu, a més de persones rellevants com l’escriptor aranès Jèp de Montoya o el premi Robèrt Lafont de l’edició 2018, el Dr. Georg Kremnitz.

En el transcurs de la reunió, la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa, ha exposat el marc institucional de la commemoració amb iniciatives i actes que permetin fer conèixer i difondre la importància de la persona i l’obra de Robèrt Lafont per a la llengua i la cultura occitanes, i la seva especial incidència i relació amb la cultura catalana contemporània.

Robèrt Lafont va ser una de les figures cabdals del moviment occitanista del segle XX, tant en el vessant cultural, lingüístic i literari com també en el de l’activisme associatiu i polític, i va tenir una relació especial amb el catalanisme cultural i polític. Distingit l’any 1987 amb la Creu de Sant Jordi, el Govern ha acordat commemorar durant l’any 2019 el desè aniversari de la seva mort.

Info: Cultura Gencat