Ahir es va celebrar a la seu del Conselh Generau d’Aran una reunió a la que hi va assistir una vuitantena de ramaders en la que les associacions del sector i el sindicat Unió de Pagesos van acordar constituir una plataforma que reclamarà el trasllat de l’os Goiat i exigirà a les administracions més control de la presència d’aquests plantígrads per evitar perjudicis a la ramaderia.

Segons publica el diari Segre, el primer que farà aquesta nova plataforma serà reclamar a la Generalitat informes sobre quants ossos hi ha, i sobre quants n’hi caben per reclamar una gestió més efectiva de la fauna salvatge.

Durant la reunió alguns dels assistents van plantejar començar les mobilitzacions en senyal de protesta pels atacs dels ossos a ramats. En aquest sentit hi ha prevista una mobilització de protesta a Castanesa el pròxim divendres 13 de juliol.  No obstant, es va acordar ajornar-les i mirar primer de negociar amb les administracions.

Per altra banda, membres del col·lectiu van apuntar que, si bé hi ha acord sobre la necessitat de repatriar Goiat a Eslovènia, també calen solucions que garanteixin el futur de la ramaderia extensiva davant del creixent nombre d’ossos.

Cal recordar que divendres passat el sindicat Unió de Pagesos va demanar a la Consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, que intercedeixi davant la conselleria de Territori i Sostenibilitat perquè actuï davant els greus perjudicis que està causant a l’activitat agrícola i ramadera la gestió de la fauna protegida i  que reclami a la direcció general de Polítiques Ambientals i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya la captura de l’os Goiat.

Les associacions de ramaders reconeixen que difícilment tots els atacs d’aquest estiu a bestiar a la Val d’Aran són atribuïbles a Goiat, ja que hi ha nombroses baixes i que tot apunta a que l’autoria seria de diferents exemplars alliberats.

 

Info: Diari Segre/ Aran Nau

Foto: Clara Villar