El conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Lluís Puig, ha realitzat la seva primera visita oficial com a conseller de la Generalitat a la Val d’Aran. El conseller ha estat rebut a Les pel síndic d’Aran, Carlos Barrera, i per l’alcalde de la població, Emilio Medan. En aquest primer acte de la visita institucional el conseller ha visitat la que serà la futura seu del Centre d’Interpretació de les “Hèstes deth Huec”, així com el projecte museístic que es preveu que entri en funcionament l’estiu de l’any 2018. Aquest centre, tal i com ha explicat el sindic d’Aran, també tindrà una antena a la població d’Arties, al Naut Aran, on també es celebra la Festa del Foc la nit de Sant Joan.

 

 

El conseller Puig i el sindic d’Aran, Carlos Barrera, acompanyats del director de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, Jusèp Boya, i de la directora del Museu dera Val d’Aran, Carla del Valle, han visitat el Museu de la Torre del General Martinhon, on s’ha fet la presentació del peu de la pila baptismal romànica del S.XII- XIII de l’església de Sta. Maria de Mijaran, cedit per el Dipòsit de la Col·lecció Nacional d’Art de la Generalitat de Catalunya al Museu dera Val d’Aran.

El conseller de Cultura, Lluí Puig, ha valorat molt positivament la feina dels equips museístics i de patrimoni de la Val d’Aran i s’ha mostrat receptiu a la demana del sindic d’Aran d’ampliació de la seu de l’Arxiu Generau d’Aran, que en paraules del sindic d’Aran, està actualment al límit de la seva capacitat, en part gràcies a les aportacions de particulars i famílies araneses sensibles a la preservació de la historia i del patrimoni aranesos.

Per la seva part el sindic d’Aran, Carlos Barrera, ha posat en valor la complicitat entre el Conselh Generau d’Aran i el departament de Cultura de la Generalitat en els objectius per a la defensa de la pervivència de la cultura i el patrimoni de l’Aran pel que fa a projectes de present i de futur en aquests àmbits. El sindic d’Aran, ha recordat l’esforç que duu a terme el Govern d’Aran, en quant a la preservació del patrimoni en les esglésies araneses pel seu manteniment i conservació, que ha dit, és exemple arreu del país.

Finalment el conseller de Cultura i el sindic d’Aran, han visitat la seu de l’IEA-Acadèmia aranesa dera lengua occitana, on han estat rebuts pel president de l’Acadèmia, Jusèp Loís Sans i la resta de membres de l’Institut.