Ahir es va presentar al Conselh Generau d’Aran la Vª Edició d’Era Mongetada a càrrec del sindic d’Aran, Carlos Barrera, del president del Gremi d’Hostaleria de la Val d’Aran, Ambròs Barberà i del director de “Era Mongetada”, Carlos Sanllehy.

El Gremi d’Hostaleria de la Val d’Aran amb el patrocini de l’Ajuntament del Naut Aran, l’Ajuntament de Bossòst i l’Ajuntament de Vielha e Mijaran, i la col·laboració de diferents entitats públiques i privades, entre ells el Conselh Generau d’Aran, donen lloc a un projecte de revalorització de l’agricultura, la gastronomia i el patrimoni cultural del territori.

El president del Gremi d’Hostaleria de la Val d’Aran, Ambròs Barberà, va destacar el fet que “Era Mongetada s’hagi convertit en un esdeveniment de referència pel que fa a la gastronomia, la cultura i el patrimoni de la Val d’Aran, i sigui un veritable motor econòmic del sector de l’hostaleria a l’Aran”. Per Barberà aquesta és l’edició de la consolidació de Era Mongetada, que enguany compta amb un pressupost de 160.000 €.

Per la seva part, Carlos Sanllehy, director de Era Mongetada, va afegir que en l’edició d’aquest any s’ha ampliat l’oferta de concerts musicals a la Mongetada “en tots els esdeveniments hi haurà música occitana” ja que era quelcom que la gent demanava, així com les xerrades relacionades amb el patrimoni i la cultura, que aquest any estaran dedicades a la història de la mineria a la Val d’Aran i també al contraban.

Sanllehy, va remarcar també el fet que amb la Mongetada, la cuina aranesa pot anar arreu del món, i que una proba d’això és que sigui coneguda a la Xina, el que vol dir que encara té molt de camí per córrer. El director de la Mongetada va voler destacar també el fet que els cuiners convidats a l’esdeveniment són cada cop més importants i reconeguts arreu.

El sindic d’Aran, Carlos Barrera, va assegurar que  “la gastronomia és un dels senyals d’identitat més importants que identifiquen a la Val d’Aran”. Era Mongetada ofereix al públic la qualitat diferenciada dels productes i la seva producció artesanal en origen que dóna lloc a aliments de matèria primera exquisida. El Govèrn d’Aran aposta pels nostres productors i pel valor dels nostres recursos agroalimentaris.

L’any 2014, la Subdirecció General de Recerca i Tecnologia del Ministeri d’Economia i Competitivitat en la Direcció Tècnica d’Avaluació de Varietats i Productes Sanitaris i l’INIA (Institut Nacional d’Investigació i Tecnologies Agrària i Alimentària) van atorgar a la varietat de mongeta recuperada, la categoria de “Varietat Comercial”, amb la denominació “de Bossòst”.

“Era Mongetada” és gastronomia, però també és cultura, patrimoni i tradició. A més de les activitats gastronòmiques, “Era Mongetada” organitza diferents actes relacionats amb la cultura i el patrimoni de la Val d’Aran, que inclouen des d’activitats ramaderes a balls tradicionals aranesos o activitats de muntanya per donar a conèixer la Val d’Aran.

L’activitat gastronòmica principal és el “Menú Gastronòmic” que és un espai diferenciat de la resta de l’esdeveniment, amb accés restringit a visitant, veïns del poble de Garòs i patrocinadors

En aquest espai s’ofereixen els plats que s’elaboren en directe (SHOW- COOKING) amb base de mongeta.

Per a nens, també s’ofereix menú especial sempre acompanyats de monitors i animació, en un espai destinat per a ells.

Altres activitats són: El Sopar Solidari, El Dinar del Pagès i la Nit de Pintxos.

 

  • Xefs convidats

Aquest any els cuiners convidats són:

 Cuiner Internacional: Daniel Garner (Estats Units). Cuiner professional d’Universitat, va començar xef bàsic de sushi, avançant en diferents rangs del prestigiós Nobu, treballant en diferents Nobu ‘s de tot el món, actualment és el Xef Executiu del restaurant Okra a Beijing.

 Cuiner Nacional: Tony Botella. Cuiner autodidacta, va regentar els seus propis establiments en la seva joventut i més tard va dedicar 10 anys de la seva vida a dirigir el Departament de R + D d’un grup català dedicat a la restauració i grans esdeveniments. L’any 2000 s’independitza i crea el seu propi espai gastronòmic TBTC (Tony Botella Taller de Cuina) on es dedica a la formació per a professionals i assessories diverses. L’any 2005 es funda l’única escola dedicada només i exclusivament a la cuina al buit. És autor de dos llibres i un dvd.

  • La gran Festa gastronòmica de la Val d’Aran

“Era Mongetada” és gastronomia, però també és cultura, patrimoni i tradició. A més de les activitats gastronòmiques, “Era Mongetada” organitza diferents actes relacionats amb la cultura i el patrimoni de la Val d’Aran, que inclouen des d’activitats ramaderes a balls tradicionals aranesos o activitats de muntanya per donar a conèixer la Val d’Aran.

  • ACTIVITATS:

– Treballs Ramaders. Preparació de la cabana ramadera per al pas de l’hivern.

– Jocs agrícoles. Diferents equips competiran per ser el millor en treballs agrícoles.

– Treballs relacionats amb el tractament de la mongeta. Separació de la mongeta de la beina. Picat i ventada.

– Fira Ramadera i Artesana. Mostra de bestiar i de treballs tradicionals artesans.

– Visita guiada pel poble de Bossòst i el seu entorn patrimonial a càrrec de Ricard Novell de Ricard Natura Cultura.

– Balls tradicionals aranesos.

– Excursió al Mauberme amb Ferran Latorre.

 

mongetada16

Font: Grèmi d’Hostaleria dera Val d’Aran/Conselh Generau d’Aran