La lingüista Aina Moll va ser la primera directora general de Política Lingüística de la Generalitat i  va marcar el camí de la normalització i pervivència de la llengua de la Val d’Aran.

Nascuda a Ciutadella (Menorca), Moll va destacar per la seva tasca en defensa i l’impuls de la normalització lingüística. Filla gran de Francesc de Borja Moll, va col·laborar amb el seu pare en la redacció dels dos darrers volums del Diccionari català-valencià-balear.

Aina Moll nomenada doctora honoris causa per la UOC Foto: Anna Veciana /ACN

Va ser una de les persones que l’any 1982 va mostrar amb tota claredat el què és la nostra llengua. En el Pròleg de les normes ortogràfiques de l’aranès, (text provisional proposat per la Comissió per la normalització ortogràfica de la llengua de la Val d’Aran), hi figura en el primer paràgraf aquest contingut.

La Val d’Aran és el únic territori de Catalunya que no té el Català com llengua pròpia. El Català hi és oficial, com llengua de Catalunya, i el Castellà com llengua oficial de l’Estat, més l’Aranès no és cap varietat d’aquestes dues llengües, és una varietat d’una alta llengua romànica, parlada també a més de la frontera francesa i que, com conseqüència de les seves vicisituds històriques, es troba en un estadi de normalització poc avançada, comparable a la situació del Català al començament d’aquest segle.

Posteriorment, com directora general de Política lingüística de la Generalitat de Catalunya juntament amb el Consell comarcal i els Ajuntaments Aranesos, es va crear el centre de normalització lingüística de la Val d’Aran.

Les institucions araneses i partits polítics com CDA i UA han mostrat el seu condol i han recordat en diferents comunicats la figura d’Aina Moll.

Nascuda a Ciutadella l’agost del 1930, la trajectòria d’Aina Moll s’ha caracteritzat per la defensa de la llengua i l’impuls de la normalització lingüística. Llicenciada en Filosofia i Lletres per la Universitat de Barcelona, va ampliar estudis a París, Estrasburg i Zuric.

Entre els anys 1954 i 1961 va ser directora de la Biblioteca Raixa i del 1961 al 1995, catedràtica de francès de l’Institut Joan Alcover de Palma. Aina Moll va col·laborar amb el seu pare, Francesc de Borja Moll, en la redacció dels dos darrers volums del Diccionari català-valencià-balear. Va fer enquestes dialectològiques per a l’Atles lingüístic de la península Ibèrica i, entre les seves, obres destaquen ‘La nostra llengua’ (1990) i ‘Francesc de B. Moll: la fidelitat tossuda’ (2004), una biografia sobre el seu pare.

L’any 1988 va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat i també el premi Marià Aguiló de l’IEC. La seva trajectòria en defensa de la llengua també li va valer el Ramon Llull del Govern Balear (1998) i el Ramon Trias Fargas de la Joventut Nacionalista de Catalunya (2011).