El Govern de la Generalitat de Catalunya ha concedit a títol pòstum la Creu de Sant Jordi, un dels màxims reconeixements que pot rebre una persona per part de la Generalitat de Catalunya, a Mª Pilar Busquets i Medan, la que va ser la primera sindica d’Aran després de les primeres eleccions celebrades el 26 de maig de 1991 i que va ostentar el càrrec des de el 17 de juny de 1991 fins al 12 de juliol de 1993.

 

 

Després de la recuperació de la històrica institució d’Autogovern de la Val d’Aran, el Conselh Generau d’Aran, amb l’aprovació de la Llei 16/1990, de 13 de juny, va guanyar les primeres eleccions amb la Coalició Aranesa-Convergència i Unió (CA-CiU), integrada per Convergència Democràtica Aranesa -partit al que pertanyia Pilar Busquets- i Unió Democràtica Aranesa. Va ser membre de la comissió oficial per la normalització lingüística de l’aranès. També va ser diputada al Parlament de Catalunya per CiU en les eleccions de 1984 i 1988.

Mª Pilar Busquets, que va morir el passat 13 de novembre de 2016, havia participat pocs mesos abans juntament amb el sindic d’Aran, Carlos Barrera, en els actes de commemoració del 25è aniversari de la reinstauració del Conselh Generau d’Aran en un acte institucional al Parlament de Catalunya.

 

 

Maria Pilar Busquets e Medan

Activista cultural i política. Pel seu paper en la recuperació de les institucions araneses i dels símbols d’identitat d’era Val i per la seva defensa dels vincles històrics i culturals amb Catalunya. Com a diputada al Parlament català fou ponent de la llei del règim especial d’Aran. Posteriorment esdevingué sindica del Conselh Generau d’Aran, essent la primera dona que ocupava aquest càrrec des de la seva institució, a principis del segle XIV. Treballà per la normalització de l’ús de l’occità aranès, llengua que va cultivar com a escriptora.

Font: Conselh Generau d’Aran/ Generalitat de Catalunya