La jornada “Reptes econòmics i patrimoni” és la primera de tres que ha programat l’Institut d’Estudis Ilerdencs amb l’objectiu d’obrir una taula de debat per analitzar el present i futur del Pirineu.

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha sentenciat que el problema de les carreteres locals del Pirineu ”no és un problema de titularitat sinó de recursos” i amb aquest objectiu ja ha iniciat converses per programar una reunió amb el nou conseller de Política Territorial i ha enviat una carta al Ministeri de Foment per abordar aquesta qüestió. Reñé s’ha mostrat partidari que els serveis estiguin a prop dels ciutadans i per tant que continuïn sent els ajuntaments i els consells comarcals les administracions que treballin en aquest sentit.

Durant la jornada “Reptes econòmics i patrimoni”, que l’Institut d’Estudis Ilerdencs ha celebrat a Pont de Suert, tant Reñé com la resta de ponents han posat de manifest les necessitats de les comunicacions digitals a qualsevol indret del Pirineu i les Terres de Lleida. El president Reñé, ha apuntat que aquest 2018 la Diputació licitarà un projecte per fer arribar la fibra a tots els nuclis amb l’objectiu que tots els seus habitants tinguin les mateixes possibilitats, independentment d’on visquin.

Durant la primera jornada “Reptes econòmics i patrimoni” la comunicació digital s’ha posicionat com una de les necessitats imprescindibles del Pirineu

El president de la Diputació de Lleida ha recordat que inverteixen anualment prop de 3,5 milions d’euros per fer front al Pla de camins i ha dit que ”no arriben enlloc”. D’aquí la necessitat de més finançament. Reñé ha recordat que hi ha inversions imprescindibles més enllà de les excepcionalitats anuals.

La primera de les ponències ha tractat sobre «Els valors patrimonials en la base del desenvolupament pirinenc”, a càrrec d’Ignasi Aldomà (UdL). Seguit de “El conjunt romànic de la Vall de Boí”, per part de Cristina Castellà, del Centre del Romànic de la Vall de Boí. També s’ha fet una taula rodona sobre “Iniciatives que obren nous futurs per a la societat pirinenca”, moderada per Lourdes Feixa, cap del Servei d’Actuacions de Muntanya de la Direcció General de Muntanya de la Generalitat. Aquestes jornades han nascut amb l’objectiu de plantejar noves alternatives a l’esquí i altres actius turístics, mentre apareix un gran potencial per descobrir en l’àmbit patrimonial, entès des d’una visió amplia.

La jornada ha comptat amb una setantena de persones de les diferents comarques del Pirineu i ha coincidit amb els actes de celebració dels 30 anys de la creació de la comarca de l’Alta Ribagorça.

Aquestes jornades han nascut amb l’objectiu de plantejar noves alternatives a l’esquí i altres actius turístics, mentre apareix un gran potencial per descobrir en l’àmbit patrimonial

La segona jornada tindrà lloc a l’octubre al Pallars Sobirà i portarà per títol “Serveis públics i despoblament”. Es tractaran temes com les peculiaritats del territori pirinenc, la dispersió de la població, la dificultat d’accés als serveis, el despoblament històric i les noves fórmules de prestació de serveis i de finançament. La tercera i última jornada es dedicarà a les comunicacions i la mobilitat i tindrà lloc a finals d’any a la Val d’Aran.

Info: ACN

Foto: CCMA