La Generalitat de Catalunya declararà l’any 2019 com “Any Robèrt Lafont” en motiu del desè aniversari de la seva mort. Així ho va anunciar la consellera de cultura de Catalunya, Laura Borràs, durant l’entrega dels premis Pompeu Fabra i Robèrt Lafont.

La consellera de cultura va definir Robèrt Lafont com “l’activista que tenia clar que llengua i construcció social i política i democràtica anaven de la mà”.

En el seu discurs, Borràs va fer servir la llengua occitana per anunciar-ho: “Er an que ven, donc, harà dètz ans que l’avèm pas damb nosati, e ei per aquerò qu’è er onor e eth plaser de vos anonciar qu’eth govèrn catalan dedicarà er an 2019 tanben a Robèrt Lafont”.

Borràs va recordar que l’occità, aranès a l’Aran, és llengua oficial a tot el Principat des de l’any 2006, i que és per a la defensa de les dues llengües pròpies que el Govern de la Generalitat fa deu anys va crear el Premi Robèrt Lafont.

Robèrt Lafont és considerat com una de les més grans figures històriques de l’occitanisme. Va Ser un intel·lectual occità i més particularment lingüista, escriptor, historiador, especialista de la literatura i teòric polític.

El Premi Robèrt Lafont, te com objectiu reconèixer i premiar persones o entitats que s’hagin distingit per la defensa, projecció i promoció de la llengua i la cultura occitana amb el seu treball i investigació.

Des de la seva creació han rebut aquest guardó Pèire Bèc (2010), Felip Gardy (2012) Jacme Taupiac (2014), la Fundació Privada del Museu Etnològic de la Val d’Aran (2016), Georg Kremnitz (2018).

Info: Cultura Gencat/Jornalet