Va ser l’any 2014 que, Antonio Moyes Valls, va dipositar en l’Arxiu General d’Aran una col·lecció de 26 vistes estereoscòpiques de pobles de la Val d’Aran (Canejan, Bossòst, Betren,Tredòs i Salardú) i de zones de muntanya del Pirineu (Hospital de Vielha, Port de la Picada, Molières, Aneto i Colomèrs) datades entre 1911 i 1920.

Es tracta de negatius fotogràfics, confeccionats sobre plaques de vidre emulsionades mitjançant gelatinobromur de safata, que es trobaven dins de tres caixes originals de la casa Lumière&Jougla.

Les plaques de les dues primeres caixes presentaven brutícia superficials i deteriorament del mirall de plata. En la tercera caixa presentaven problemes més importants a causa del contacte amb l’aigua que havia enganxat el sobre de paper en vidre i havia alterat l’emulsió.

Els treballs de restauració s’han realitzat al taller Estudi B2 de Barcelona. La intervenció directa ha consistit en la neteja del suport i de l’emulsió, enlairar el sobre i tractament dels fongs. A causa de la fragilitat de les emulsions, totes les plaques de vidre s’han protegit de forma individual amb paper de conservació.

El conjunt es conservarà en una única caixa mantenint el seu ordre original.

Info: Conselh Generau d’Aran

Esta noticia está disponible en: aranAranés