L’associació d’arts e oficis dera Val d’Aran organitza els dies 29, 30 i 31 d’octubre de 2016 la Festa de la Llana a Bausen.

Per què a la Val d’Aran i a Bausen? Des del 2012, a escala 100% local, Carmen Bonifaci, membre de l’associació i professional del món de la llana des de fa més de 40 anys, des del Talhèr Tèxtil de Bausen, amb la col·laboració de l’associació ACORA i el suport del Conselh Générau de la Val d’Aran, ha reorganitzat el sector de la transformació de la llana de les ovelles de raça aranesa.

El seu objectiu és doble: recolzar l’artesania i les indústries locals de transformació de la llana i revalorar la llana d’ovella de raça aranesa amb l’objectiu de recolzar l’activitat de la ramaderia local i conservar la diversitat ovina als Pirineus.

Amb aquesta Festa, Carmen Bonifaci i l’associació d’arts e oficis dera Val d’Aran pretenen situar la Val d’Aran i Bausen en el mapa professional del sector de la llana a escala pirinenca i ibèrica.

La Festa pretén reunir artesans/es que treballen la llana de diferents maneres amb l’objectiu de compartir experiències entre professionals i mostrar al public les creacions i produccions de 20 artesans/es representatives del món de la llana originàries de tot l’estat espanyol: Astúries, Cantàbria, Castella i Lleó, Aragó, Madrid, Extremadura; a més a més de Catalunya, la Val d’Aran i França.

Les creacions i produccions concerneixen tots els àmbits de l’artesania de la llana: revaloració d’oficis tradicionals com el xollat, el sorteig i el rentat dels vellons de llana, el cardatge, el feltrat, el filat i el tintat de la llana, el tricotat, el teixit i la confecció de peces, accessoris, complements,
objectes de decoració i obres d’art.

La Festa ofereix una atenció especial a diverses iniciatives l’objectiu de les quals és la revaloració de la llana de les races autòctones del Pirineu: ripollesa, xisqueta, aranesa, ansotana (Aragó).

La Festa es desenvolupa principalment al nucli urbà de Bausen entre les 12h i les 21h. La majoria de les diferents activitats es realitzaran en tres carpes instal·lades expressament per la Festa i en els locals de l’Ajuntament de Bausen.

La Festa organitza tallers relacionats amb la història i l’artesania de la llana i una desfilada de models de roba i accessoris realitzats amb llana.

Programació:

Dissabte 29 d’octubre
10h Visita de la Fabrica de la llana de Vielha

12h Taller-Formació “Xollar i Sortejar” (Olivia Bertrand)

15h Taller formatiu “Transformació artesanal de llana: iniciació a la tècnica de feltre humit» (Dehesalana)

15h Taller de calçat de feltre per a bebès a Vielha (La Hila)

17,30h Demostració de filat (Laurentino de Cabo i Socunatroca)

19h Presentació de la cistella de productes de llana i Desfilada de models

Diumenge 30 d’octubre
10h Debat “Situació actual de l’artesania de la llana” (dLana i Reddelana)

12h Xerra i demostració de de tints naturals (Caridad Callejo)

16h Demostració de teler (Anna Sadurní)

17.30h Xerrada «Introducció a la llana» (Socunatroca)

19h Subhasta de productes de llana

Dilluns 31 d’octubre

10h Presentació de la Marca «Lan deth Pirineu» (Lanaranesa)

12h Taller de feltre terapèutic (Carla de Ruiter)

16h Presentació de diferents experiències llanars: Reddelna, Talher Tèxtil de Bausen, ACOAN, Obrador Xisqueta, Anne Thoby, Dehesalana.

17.30h Demostració de l’ofici de matalasser (Ecomatalasser)

19h Sorteig de la cistella de productes de llana

Més informació: 973.64.82.96 o hestaderalan@gmail.com