Robèrt Lafont (Nimes16 de març de 1923 – Florència24 de juny de 2009) fou un lingüista, historiador, poeta, novel·lista, dramaturg i activista cultural i polític occità. Va ser un dels ideòlegs més destacats a dintre del moviment occitanista.

El Govern ha acordat commemorar el desè aniversari de la mort de l’escriptor, lingüista, historiador, activista i polític occità Robèrt Lafont. Per això, ha previst programar activitats culturals, acadèmiques i de divulgació de la vida i l’obra de l’autor. El Departament de Cultura, per mitjà de la Direcció General de Política Lingüística, impulsarà la commemoració amb la constitució d’un comitè organitzador, format per entitats i persones coneixedores de la seva figura i obra de tot l’àmbit occità.

Robèrt Lafont va ser guardonat amb la Creu de Sant Jordi pel Govern de la Generalitat de Catalunya el 1987. El Departament de Cultura va instituir l’any 2010 el Prèmi Robèrt Lafont en reconeixement a persones o entitats que s’hagin distingits per la defensa, projecció i promoció de la llengua occitana en qualsevol punt del domini lingüístic. El guardó té caràcter biennal. Han estat guardonats l’especialista en literatura i dialectologia occitana i romanista Pèire Bec; el professor de literatura occitana a la Universitat Pau Valèri de Montpeller Felip Gardy; el gramàtic i lexicògraf Jacme Taupiac, i la Fondacion Musèu Etnologic dera Val d’Aran. El darrer guardonat ha estat el professor emèrit de filologia romànica de la Universitat de Viena Georg Kremnitz. L’occità és llengua oficial a Catalunya.

La Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura desplega una agenda específica per fomentar-ne el coneixement, proporcionar recursos per facilitar-ne l’ús i fer seguiment de l’estat de la llengua. També promou la presència i l’ús de l’aranès en col·laboració amb el Conselh Generau d’Aran. Així mateix dona suport a l’Institut d’Estudis Aranesi i hi coopera, com a autoritat lingüística de l’aranès a Catalunya.

Info: Cultura Gencat