El Centre de Recursos Pedagògics de la Val d’Aran-Alta Ribagorça ha organitzat a petició dels docents de la Val d’Aran un curs de formació sobre l’experiència minera a l’Aran, amb visites a la Mina Victòria i a les mines de Liat.

Aquesta setmana un grup de vint professors de l’INS d’Aran i de les escoles de primària de la Val d’Aran, acompanyats per tècnics del Conselh Generau d’Aran, han participat en aquest curs visitant les instal·lacions de la Mina Victòria, que es completarà el proper 20 d’octubre amb una visita a les mines de Liat.

El curs organitzat pel Centre de Recursos Pedagògics permet als professors, a través de les explicacions d’Elisa Ros, responsable de l’Àrea de Patrimoni Cultural del Conselh Generau d’Aran, i de Jordi Gavaldà, geòleg del Conselh Generau, assolir diversos coneixements sobre els aspectes geològics de la Val d’Aran i de les mines, així com la història de la mineria a l’Aran i de com es desenvolupava el dia a dia per fer l’extracció de minerals.

Cal recordar que la Val d´Aran ha estat històricament una zona d’extracció de minerals. A principis del segle XX es va iniciar l’explotació del mineral de zinc a la zona d’Arres i de Bossòst.

L’any 1912, la Mina Victòria ja estava en plena explotació, i s’extreia al voltant de vuitanta tones de mineral brut per dia, i es va posar en funcionament un safareig de minerals a Bossòst. En la mina treballaven entre 100 i 150 persones, repartides entre l’interior i l’exterior de les galeries.

En esclatar la Guerra Civil (1936-1939), es van suspendre els treballs. L’any 1949 es va reiniciar l’explotació, fins al 1953, quan la baixada del preu del zinc i la falta de mà d’obra van provocar el tancament definitiu de les mines.

Cal recordar que la Val d´Aran ha estat històricament una zona d’extracció de minerals

El 2004 el Conselh Generau d’Aran va obrir al públic la Mina Victòria després de recuperar i restaurar part de les seves infraestructures i perquè es poguessin visitar. En tractar-se d’una explotació minera d’alta muntanya, es va plantejar la visita com una ruta de senderisme, on el paisatge i l’entorn complementen els atractius que aporta la visita a l’explotació minera.

El Centre de Recursos Pedagògics de la Val d’Aran-Alta Ribagorça ja fa 5 anys que organitza aquests cursos en col·laboració amb el Conselh Generau d’Aran i els centres educatius aranesos.

Info: Conselh Generau d’Aran