El dissabte 22 de setembre s’organitzen caminades en reconeixement a totes les persones que van a ver de marxar d’aquest país després de la victòria del feixisme i que va obligar a la gent a exiliar-se en l’estat francès i en la resta d’Europa.

Força d’ells, van integrar i van participar en la lluita i resistència contra el nazisme durant la segona guerra mundial.

Els organitzadors han convocat les caminades que sortiran des dels punts on els republicans van haver de fugir de les tropes franquistes al final de la guerra civil. Les tres zones on es considera que hi va haver el pas cap a la Catalunya Nord dels exiliats el 1939 són Andorra, la Val d’Aran i Vallespir-Empordà.

La sortida a la Val d’Aran serà a les 10:30 hores des de Pònt de Rei (batejat aquest dia com pont de la República) fins a Les per refer el camí en el sentit nord sud simbolitzant el retorn els exiliats i exiliades.

La caminada és un camí fàcil, per totes les edats que acabarà en amb un dinar tots junts. Recordem que cal portar calçat adient i una motxilla amb aigua.