La Filmoteca de Catalunya ha programat per al dia 24 de febrer de 2017 la projecció de la pel·lícula Trobadors, a les 18 hores a la sala Laya.

Trobadors forma part d’una sèrie de quatre films amb què Michel Gayraud posa en imatges diferents aspectes de la tradició cultural a l’Occitània medieval, que des de la seva estrena el 1995, continua essent exhibida periòdicament, de manera que ha esdevingut un clàssic dins de la cinematografia occitana.

En el marc de la Mòstra de Cinèma Occitan, organitzada per la Direcció General de Política Lingüística, Trobadors ha estat exhibida, entre d’altres localitats catalanes i occitanes, a Bordeus, Canet de Mar, Lleida, Narbona, Tolosa, Tortosa, Reus i Vielha. També ha estat present a la Universitat Catalana d’Estiu, a Prada de Conflent.

El film presenta, gràcies a les paraules i als versos de diversos trobadors i a través d’una atmosfera onírica i minimalista, històries que dibuixen el riquíssim imaginari de l’amor cortès, base de la concepció posterior de l’amor a Occident, mitjançant els seus elements més característics. Així, l’amor de lluny, de Jaufré Rudel i la comtessa de Trípoli;  la llegenda del cor menjat, de Guillem de Cabestany i Saurimonda; l’amor impossible, de Bernat de Ventadorn i Margarita. I també a través de figures mítiques com la dona lloba, de Peire Vidal; del Beau Chevalier de Raimbaut de Vaqueiras; o de la gairebé imprescindible referència a la croada albigesa, en el cas de Raimon de Miraval. La narració fílmica també presenta, entre les seqüències de diàleg, fragments musicals que recuperen la manera com aquests poemes arribaven al públic dels segles XII i XIII.

El resultat final és una aproximació estètica, visual, literària i musical a l’ideari i a l’obra dels trobadors.

Font: Filmoteca de Catalunya