Natura i Espiritualitat, els eixos d’una iniciativa pionera al Pirineu per promoure la salut i el benestar.

L’Ajuntament de Bossòst ha començat a desenvolupar un projecte pioner per gaudir d’una forma diferent del seu patrimoni natural i cultural. A través de la natura, la cultura i l’espiritualitat, el municipi vol situar-se com a referent en la promoció de la salut i el benestar tant individual com col·lectiu. Per fer-ho efectiu, el consistori ha adequat tres grans espais adaptats amb la senyalització i el mobiliari indispensable, amb material natural. La ubicació i el contingut d’aquests elements són fruit d’un procés de participació ciutadana, dut a terme durant aquest 2018.

Un espai d’oració i meditació connecta l’església romànica de la Purificació i les ermites i dos racons naturals dins un itinerari circular simbòlic. En aquest àmbit, ja ha tingut lloc una visita vivencial del patrimoni. Un segon espai, aquest de respiració, introdueix la persona interessada en la pràctica del bany de bosc, a l’anomenat Plan des Bruishues, situat al bosc madur d’Aubàs (prop del Portilhon). I un últim espai de contemplació s’ha projectat al paratge de Còth de Baretja, d’alta muntanya, que ha de servir per prendre consciència del cos i per entrar en contacte directe amb la natura i el cosmos.

“Cada espai va relacionat amb una activitat diferent, convenientment guiada, i que l’Ajuntament posa a disposició de guies i terapeutes i dels veïns i veïnes que en vulguin treure un profit de forma qualitativa, no invasiva i respectuosa amb l’entorn, ja que volem promoure la salut i el benestar i ajudar a dinamitzar l’economia local d’una altra manera”, ha explicat l’alcalde Amador Marqués, acompanyat dels tècnics Pau Sanosa i Jordi Romero, a la presentació que s’ha celebrat a la seu consistorial.

La iniciativa neix de la necessitat d’oferir al visitant una proposta singular per prendre contacte amb el patrimoni i la natura com a fonts de benestar davant d’una societat afectada cada vegada més pel trastorn per dèficit de natura (TDN), relacionat amb l’ansietat, l’estrès i la fatiga atencional. El projecte ha estat mereixedor d’un ajut LEADER i ha permès posar en valor el ric i variat patrimoni del municipi com a porta d’entrada a un benestar integral (físic, emocional, intel·lectual, espiritual i social).

Font: Ajuntament de Bossòst