Prop de 150 caps de bestiar es van presentar al 13è Concurs Nacional de Raça Bruna dels Pirineus que es va celebrar, un any més, a Vic, el dies 7, 8 i 9 d’abril. El concurs s’ha desenvolupat per categories, segons l’edat i el gènere dels animals.

Abans del concurs es va portar a terme la subhasta de vedells procedents del Centre de Testatge de Bon Repòs, i futurs sementals de la raça, i tot seguit van anar sortint a la pista la resta d’animals, per categories.

La comarca que es va emportar més guardons ha estat la Vall d’Aran, amb vuit premis, seguida de la Cerdanya amb cinc, el Berguedà i el Ripollès amb quatre cadascuna, el Pallars Sobirà amb tres, i finalment Osona i l’Alt Empordà que han obtingut un premi cadascuna.

Cal destacar, però, que el principal guardó, el d’Animal Gran Campió del Concurs, se l’ha endut l’explotació Vallnova-Espanholet de la Vall d’Aran per un dels animals que havia presentat en la categoria de vaques eixutes, en la qual també havia resultat guanyadora.

Tots els premis que va guanyar l’explotació aranesa de Vallnova-Espanholet amb la ramaderia van ser:

1º – Gran Animal Campió del Concurs – Vallnova Espanholet

1º – Categoria Vaca amb vedell.

1º – Categoria Terçona amb vedell.

1º – Categoria Vedelles (octubre – desembre 2015)

2º – Categoria Toro.

2º – Categoria Braves (octubre 2014 – juny 2015)

3º – Categoria Vaca.

3º – Categoria Vedelles (gener – març 2016)

També han estat molt lluïdes les diferents categories de les vedelles, algunes d’elles molt participades, i que es caracteritzen pel fet que surten a desfilar per la pista cordejades, de la mà dels seus propietaris.

Josep M. Moga, president de la Federació Catalana de la raça Bruna dels Pirineus (Februpi), organitzadora del certamen, es mostrava satisfet al final del Concurs de com havia transcorregut i de la qualitat dels animals participants. Agraïa també la bona predisposició de l’Ajuntament de Vic, que a més del Concurs Nacional anual, acollirà també el Mercat de la Bruna, a la tardor, en el qual es vol potenciar la participació de més compradors de bestiar.

Més informació: www.brunadelspirineus.org